CAR Het Veer
Hoe werken we?
1
Aanmelding
- Verwijsbrief
- Vragenlijsten
- Externe verslagen
2
Kennismaking
- Hulpvragen en voortraject in kaart brengen
- Zijn wij gepaste hulpverlening?
- Eventuele doorverwijzing
3
Wachttijd voor onderzoek
4
Onderzoek
- Intakegesprek
- Multidisciplinair onderzoek
- Adviesgesprek
5
Wachttijd voor therapie
Wachttijd afhankelijk van beschikbare plaatsen voor therapie.
6
Opstartgesprek
- Afspraken
- Actuele hulpvragen
7
Start therapie
- Wekelijkse therapie op vaste momenten
- Aangepast aanbod tijdens schoolvakantie
- Oudergesprekken en trainingen
8
Evolutie
- Hoe evolueert jouw kind?
- Welke hulpverlening is nog nodig? (Intern + extern)
9
Afronden therapie
- Eindverslag
- Overdracht naar externe hulpverleners
Aanmelden
De aanmelding kan gebeuren op eigen initiatief of door iemand uit jouw omgeving (CLB, huisarts, arts-specialist, school…). Een diagnose is niet noodzakelijk.
Om je te kunnen aanmelden dien je te beschikken over een verwijsbrief van een arts of een externe hulpverlener.
Je kan telefonisch aanmelden (03/776 63 19) of via het aanmeldingsformulier.
Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op met jou.
Kennismaking
Na de aanmelding contacteren wij jou en vindt er een eerste (telefonisch) gesprek plaats met de medewerker van de sociale dienst. In dit kennismakingsgesprek krijg je uitleg over onze werking en kijken we of jij of je kind bij ons terecht kan.
De datum van het invullen van het aanmeldingsformulier of het telefonisch aanmeldingscontact telt als aanmeldingsdatum.
We nemen terug contact op als je kind aan de beurt is om het onderzoek op te starten.
Wachttijd voor onderzoek
Voor kinderen en volwassenen met een gehoorstoornis, voor kinderen met een hersenverlamming (CP) of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en voor jonge kinderen onder de 3 jaar werken we met een korte wachttijd. We proberen de onderzoeken binnen de 3 maanden op te starten (uitzonderlijk kan de wachttijd langer zijn).
De wachttijden in CAR Het Veer voor onderzoek lopen sterk op voor kleuters en kinderen uit het lager onderwijs.
Vanaf januari 2025 zullen wij geen aanmeldingen meer opnemen en opvolgen van kinderen tussen 6 en 10 jaar met (een vermoeden van) een complexe ontwikkelingsstoornis zoals ADHD, autisme, leer-, taal en/of coördinatiestoornissen, gedragsstoornissen… Kinderen en jongeren met een (vermoeden van) CP of NAH of gehoorstoornis kunnen wel blijven aanmelden.
Jongeren vanaf 11 jaar kunnen aanmelden en hebben een wachttijd tot onderzoek. Heraanmelden kan uitzonderlijk.
Onderzoek
Een onderzoek in een revalidatiecentrum is altijd multidisciplinair en op maat.
Multidisciplinair betekent dat mensen met een verschillende opleiding één team rond jou of je kind vormen. Jullie vragen en bezorgdheden bepalen mee de inhoud van de onderzoeken.
Wij starten altijd met een intakegesprek waar we jouw hulpvragen en bezorgdheden bespreken. Wat gebeurde er voor de stap naar Het Veer? Wat hebben jullie al ondernomen?
Na het intakegesprek starten de onderzoeken.
De hulpvragen (en de leeftijd van je kind) bepalen het aantal onderzoeken.
Bij jonge kinderen zijn de ouders aanwezig bij de onderzoeken. Je kan dan zien en horen hoe jouw kind reageert. Wij luisteren graag naar wat je opvalt.
Verder werken wij met vragenlijsten, observaties, informeren wij ons bij de leerkracht en bij andere betrokken hulpverleners… Dit alles draagt bij om tot een duidelijk beeld te komen.
Wij sluiten de onderzoeksfase af met een bespreking, ook wel “adviesgesprek” genoemd. De (beide ouders van de) zorggebruiker is (zijn) aanwezig bij dit gesprek, soms ook de jongere zelf.
Wat komt aan bod?
- Hoe heb je het onderzoek ervaren? Wat is je opgevallen?
- Wat zijn onze bevindingen?
- Biedt ons advies een antwoord op jullie hulpvragen en bezorgdheden?
- Wij komen tot een gezamenlijk zorgplan waarin wij de doelen beschrijven van de behandeling voor de eerstvolgende periode. Met jullie akkoord maken wij een revalidatieprogramma op. Dit programma start van zodra er overeenstemming is tussen inhoud (wat is er nodig) en praktische mogelijkheden (verplaatsingen voor ouders, plaats op het uurrooster…). Het is mogelijk dat er een wachttijd is tussen onderzoek en effectieve start van het revalidatieprogramma.
- Het team zal doorverwijzen als een ambulante multidisciplinaire werking onvoldoende is om de doelstellingen te bereiken of als monodisciplinaire revalidatie voldoende is.
Wij maken een verslag van het onderzoek en de gesprekken.
Dit rapport is een medisch verslag en bezorgen wij, mits je toestemming, aan de verwijzende arts en aan de huisarts. Met jouw akkoord ontvangen ook andere betrokken artsen dit rapport.
Je kan zelf een kopie bezorgen aan andere partners in de hulpverlening. Je ontvangt dit onderzoeksrapport een paar weken na afloop van ons onderzoek via een versleutelde mail. Bewaar dit verslag goed, het kan later nog van pas komen.
Wachttijd voor therapie
De wachttijd is afhankelijk van de beschikbare plaatsen voor therapie.
opstartGesprek
De medewerker van de sociale dienst stemt na de wachtperiode jouw noden en/of de noden van je kind af. Samenwerkingsafspraken worden gemaakt om doelgericht samen te werken.
Start therapie
De inhoud van het revalidatietraject wordt afgestemd op jouw noden en/of op de noden van je kind. Wij werken altijd op maat en op basis van de hulpvragen. In overleg met jou of je kind, ouders en het team wordt dit programma opgebouwd.
Wij zoeken samen naar een weekprogramma dat haalbaar is voor jou, je gezin en voor de school of werksituatie. Dit vaste weekprogramma geldt voor alle schoolweken. Tijdens schoolvakanties blijft Het Veer open en maken wij een aangepast schema op.
CAR Het Veer biedt:
- Individuele therapie
- Groepstherapie
- Ouder(s)-kind sessie
- Gesprekken met school
- Contextgesprekken: met o.a. ouders, hulpverleners, andere belangrijke personen in het netwerk
- Contextverstrekkingen: jullie netwerk kan beroep doen op onze diensten
- Digitaal aanbod (online gesprekken)
- Outreach bij de zorggebruiker thuis of elders
- Zorgoverleg met betrokken niet-zorgactoren
Evolutie
Regelmatig zijn er gesprekken rond jouw zorgplan, de aanpak, evolutie… Deze gesprekken kunnen doorgaan bij onze dokter, psycholoog, maatschappelijk werker of bij één van de therapeuten. Mits akkoord kunnen wij andere hulpverleners of belangrijke figuren uit de leefwereld van jou of je kind hierbij betrekken.
Afronden therapie
Wij streven korte trajecten na.
We versterken de omgeving en leren jullie de vaardigheden die nodig zijn om zonder revalidatie verder te kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.
Op het einde van het revalidatiejaar maken wij samen met jou een evaluatie en bespreken wij een eventuele verlenging van de revalidatie. Het verderzetten van de revalidatie gebeurt in overleg tussen jou en het team. Doorslaggevend hierbij is het al dan niet behalen van de behandeldoelen. Mits overeenstemming tussen jou en het team, vragen wij een verlenging van de revalidatie aan bij de zorgkas.
De behandeling in CAR Het Veer kan stoppen op initiatief van de zorggebruiker, de ouders of op initiatief van het revalidatiecentrum.
De behandeling stopt als :
- multidisciplinaire revalidatie niet meer nodig is
- ambulante multidisciplinaire behandeling ontoereikend is en andere hulp nodig is
- het maximaal aantal zittingen is opgebruikt
- je niet in regel bent met de ziekteverzekering en zorgkas
- er geen goedkeuring is van jouw zorgkas voor de tegemoetkoming in de revalidatiekosten
- je het remgeld of de vervoersbijdrage niet betaalt
- jij en/of jouw kind veelvuldig afwezig zijn
Je ontvangt een eindverslag. Het eindverslag is een medisch verslag en bezorgen wij, mits jouw toestemming, aan de verwijzende arts en aan de huisarts. Met jouw akkoord ontvangen ook andere betrokken artsen dit rapport.
Je kan zelf een kopie bezorgen aan andere partners in de hulpverlening.
Bewaar dit verslag goed, het kan later nog van pas komen.